Gotland Grand National 2015

Så var då årets stora begivenhet här. Visa har längtat, andra har längtat mindre eller inte alls. Oavsett så var det då dags. I år var det nog rekord stort deltagande från ÖMK. Resan till Gotland var lite spritt under torsdagen. Först iväg var ju Staffan (oväntat eller) , Barbro och vår Marcus, men nu kan man skönja att Staffan också kommit till åren och tycker det är lite jobbigt att åka nattetid (något som vi alltid tyckt). Med sig på den tidiga torsdagsfärjan var Conny och Johanna och Robert, Susanne och Anton. När färjan lämnade Nynäshamn rullade Martin Jonsson, Emma, Robin EÖ och Nathalie (inte vår dock) in på färjelägret för att ta färjan som gick efter lunch. Vi andra dvs jag, Mats, Johan, Nathalie och Johan Malm lämnade vid samma tidpunkt Ö-vik. Så under torsdagen invaderades Visby av Ö-viksbor lite pö om pö.

Mats och Johan Malm börjar uppladdningen redan på färjan.

 

Vi tog oss middag direkt när vi kom ombord och sen kunde vi sova gott på överresan. Den utlovande stormen kom av sig så det blev en stillsam överfärd. Tidigt på fredagsmorgonen skulle Marcus starta ”lilla GGN”, av den anledningen åkte han med Staffan och Barbro och kunde på så sätt få en bra natts sömn innan start.

Som vanligt bodde vi alla på Villa Borgen. Hotellet hade strulat lite med vår bokning så iår hade vi tre dubbelrum fram till lördagen och sen fick vi flytta in på Toppfloor.

Fredag morgon klocka sex var det uppstigning och halv sju drog vi från hotellet. Ganska snabbt hade vi anmält, besiktat och ljudmätt och sen var det dags för Marcus att byta om och rulla iväg ner mot uppsamligsfållan. Idag skulle 131 förare starta i två olika klasser. I Marcus klass var det 70 startande. Från uppsamlingsfållan var det gemensam transport ut till starten.

Rejäl hejarklack hade Marcus under fredagens körning.

Killarna rullade iväg och alla pappor sprang. Marcus som var framme före Mats ställde ifrån sig hojen vid första startled och uppsökte sedan ett träd, när han kom tillbaka hade startlederna dragits isär och hans hoj stod kvar mellan led ett och två. Trots Mats försök att trycka in hojen i första startled var det bara att gilla läget och ställa sig i sista startled. Detta gjorde ju att han fick en dålig start men det är två timmars körtid så mycket kan ju hända.

Marcus gör vad han kan för att avancera efter den dåliga starten.

Marcus i stenbacken innan varvningen.

Han kör på och efter knappt en timme har han avancerat till en 17:e plats. Spännande, men så börjar han tappa placeringar, går in och tankar, är nu 31:a. En rapport via Whats up säger att kopplingen lagt av. Typsikt… Mats försökte fixa i depån men det gick inte att få till. Han körde vidare utan koppling och körde riktigt bra. Det blev tillslut en 21:a plats i klassen och 24:a totalt.  Tack till stödet och informationen i Whats up-gruppen.

Marcus gör vad han kan för att avancera efter den dåliga starten.

 

Lite lerigt var det även för ungdomarna.

Marcus kände sig lite missnöjd efter dagens körning. Men kul var det !

Under Marcus körning hade alla andra kommit på plats, så stor hejaklack hade han. Depåplatser valdes ut med större noggrannhet än nånsin och när det var gjort kunde vi tjejer lämna Tofta och ta oss in till stan. Killarna gjorde det dom brukade…. vingla runt och surra, kolla hästskon och följa Mats och shoppa.

En välförtjänt lunch för alla tjejer inne i Visby centrum.

Som vanligt var Mats och tittade på benskydd.

Som vanligt ett besök i hästskon för att kolla vattendjupet.

Vi tjejer gjorde stan som vanligt, mer  mat och dryck än shopping denna gång kanske men lite kassar hade vi med oss hem och en och annan present till lilla Hampus. Vid sex-tiden var det dags för middag. I år hade Mats hittat en restaurang som var stor nog åt vårt lilla gäng på 17 stycken. Under middagen passade vi på med vår interna betning av placeringar. Alla satsade 20 kronor och den som gissade flest placeringar rätt skulle stå som vinnare.

Naturligtvis var det också förväntningarnas, spänningens och häcklingarnas kväll.

Efter detta var det dags att kolla lite på Idol och sova.

Eftersom förarna numera är sidade så kunde vi ta lite ”sovmorgon”  ända till halv sex och var väl ute på banan strax innan sju. Johan, Staffan och Johan Malm fick en lite längre sovmorgon eftersom dom startade med eliten halv ett. Vid niotiden sammanstrålade Johanna, Barbro och jag i depån och i år hade dom verkligen lyckats över förväntan vad gällde valet av depå. Super bra killar! Nu finns det potential att vi hänger med nästa år också.

Sista förberedelserna innan dom ger sig iväg ut till starten.

Starten i motionsklassen

Först in i depån var Anton som skulle byta brillor, sken som en sol gjorde han och var snabbt på väg ut igen. Johan och Marcus dök så småningom om  och vi fick lite assistans med tankningen. Ja, dagen rullade på, VI hade full kontroll på tankning, tider och allt annat. Vi kunde konstatera att Mats förmodligen skulle göra sitt livs Gotland (vilket gjorde Staffan lite blek) och var länge snabbast i gruppen men på slutet började Robin ta in på honom.

Glada grabbar innan start. Valet av kläder ser väldigt genomtänkt ut tycker jag. Snyggt!

Här tankar VI åt Conny.Här hjälper VI Martin med att rätta till styret.Robert kan själv. Men vi var kanske lite underhållande iallafall.

Vid tolvtiden packade vi (Barbro, Marcus och jag) vår rosa shoppingvagn och gick ner till nästa depå, Elitklassen har en egen depå nere på Allhagemyr. Återigen har dom lyckats välja en bra plats. Vi stod mitt emot Huskvarna teamet och det var rätt kul att se hur dom fungerade.

När vi blev trötta stack Marcus iväg och köpte stolar år oss. Sicken kille!

På väg in i depån kastade föraren av sig brillorna och öppnade tanklocket. Sen dök fem mekaniker på hojen, två tankande samtidigt, en satte på nya brillor, en tryckte i dom dryck eller banan och en skruvade tillbaka tanklocket också ut igen. Tog inte många sekunder det inte.

 

Vi var ju också rätt snabb tycker jag, Marcus tankade, jag bytte brillor och Barbro gav gel och dryck. Tog inte lång stund det heller.  Nåväl Johan fick en dålig start, alla drog iväg men han stod kvar. Så han fick verkligen ligga i och köra om hela tiden. Men klättrade snabbt uppåt i placeringarna och slutade på en 15 plats av hundra startande i sin klass och 45:a totalt av 2410 startande och en tid på 3,01,40. Och det var han riktigt nöjd med.
Staffan han kämpade på, vid sitt andra tankstopp  (elit klasserna måste gå in två gånger i depå) såg han minst sagt lite trött ut. Men han tog sig i mål, 5 varv på en tid 3,01,38. Till och med han var nöjd och det är inte ofta. Johan Malm rullade på i ett bra tempo, blev 46 i sin klass och 165:a totalt och med en tid på 3,18,34.
Hur gick det då i motionsklasserna ? Jodå Mats hann ut på sitt 6:e varv med 3 sekunder tillgodo. Fick problem efter hästskon och fick lifta till depån, köpa material, lifta tillbaka. Som vanligt när inte frun är med så har han problem att veta vart han ska, detta löste han dock galant genom att fråga alla som han möte, om dom sett honom förut, och tillslut var det en funktionär som hade det och kunde lotsa honom rätt. Så var han på rull igen och kunde gå imål.
Robin som debuterade ifjol fick också en dålig start, men körde som sagt upp sig och körde också 6 varv. Blev 81:a i sin klass med tiden 3,34,21. Riktigt bra. Kompisen Martin som var med som mekaniker ifjol tog ett steg till i år och körde 5 varv på tiden 3,12,42.
Far och son Johansson hade en kul dag, Anton körde 5 varv på tiden 3,12,42 och pappa Robert tog det lite lugnare och nöjde sig med 4 varv på tiden 3,13,20.
Conny fick nog i sig nått raketbränsle i tankningen tror jag för efter detta gick det undan, 5 varv på tiden 3,04,09.
 
Alla verkade nöjda, trötta och glada. Mest trött var nog Staffan och gladast var nog Mats, dom andra var nog nöjdast. Nu var det snabbt tillbaka till hotellet för att duscha och byta om inför årets middag på Ga Masters. Vår traditionella GGN restaurang. Så fantastiskt god mat och bra service. Prisutdelning hade vi också av vår interna tävling. Jag vill bara tala om att Susanne kollade också svarslapparna men som vanligt vann Johan! Det gjorde han även ifjol så en och annan kanske misstänker nån liten kupp. Men så var inte fallet!
Hämtning av pokaler, ungdomarna,  Staffan och Conny ut på krogen, vi gamlingar hem och sova och så närmar sig denna GGN sist slut. Halv gänget for hem tidigt söndagsmorgon och vi som var kvar hade en väldigt lugn dag. Mestadels soff eller sängliggandes faktiskt.
Om typ 353 dagar är det dags igen och då står vi på startlinjen igen. Hotell redan bokat så nu är det bara att ladda, inför nästa år ska Staffan träna 3 gånger sägs det. Mats ska bara köra 2 varv (fast det var ju innan jag precis konstaterat att det står 5 varv i resultatlistan) så vi får väl se hur det blir med det, och Marcus ska köra Junior. Emma och Natahalie (inte vår) ska visst också köra, ska bli spännande att se hur det går. Envisa rykten säger också att Nicklas ska köra men det tror vi inte riktigt på.
Nu har vi bara en tävling kvar för i år. Novemberkåsan! Johan ska köra den i år, han tränar som aldrig förr och vi andra försöker tänka på allt runt omkring. Martin, Robin, Conny  och Staffan ska hänga med och supporta honom, men det finns ytterligare några platser kvar om nån vill hjälpa till.
 Tack till alla som var med, vi hade skitkul och tack alla ni som bidragit med kort.

För er som inte varit på Gotland i september bjuder vi på några bilder.

 

En kommentar på “Gotland Grand National 2015”

  1. PG skriver:

    Fin blogg. Min dotter skriver som Liza Marklund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *